RAMAZAN KİTAP BULUŞMASININ 33'ÜNCÜ YILI
İstanbul’daki Ramazan etkinliklerinin başında gelen ve bu yıl 33. gerçekleşen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı, Beyazıt'ta ziyaretçilerini karşılamaya hazırlanıyor. Okur yazar buluşmaları ve Beyazıt Ramazan Sohbetleri ile zenginleşecek fuar Ramazan süresince açık kalacak.
Bu yıl 33’üncüsü düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı yine İBB Kültür A.Ş. ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile gerçekleşiyor. 2010 yılından bu yana Beyazıt Meydanı'nı mesken edinen fuar, bu yıl da meydana yayılan birimleri ile Ramazan boyunca İstanbul'un kültür hayatını zenginleştirecek. 11.00-24.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nda İstanbul Beyazıt Meydanı çadırında 173 stantta 180 yayınevi, Ankara Kocatepe Camii avlusu çadırında 56 stantta 85 yayınevinin kitapları sergilenecek.
Sevilen yazarlarla okuyucusunu buluşturan birçok imza etkinliğinin gerçekleşeceği fuar süresince dördüncü yılına giren ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla organize edilen Beyazıt Ramazan Sohbetleri, Beyazıt Devlet Kütüphanesi Konferans Salonu'nda ziyaretçilere her gün sohbet dinleme imkânı sağlayacak. Zamanımızın kültür, sanat, edebiyat, fikir dünyasından önde gelen birçok yazar ve sanatkâr Beyazıt Ramazan Sohbetleri kürsüsünde dinleyicilerle buluşacak.
KİTABI TARİHÎ MEKÂNLARLA BULUŞTURMAK
Türkiye Diyanet Vakfı’nın 1983 yılında ilk defa Ankara’da başlattığı fuar geleneği, 1984 yılında İstanbul’a da taşınarak günümüze kadar kesintisiz olarak devam etti. Ramazan ayı boyunca okuyucuları kitap ve yazarlarla buluşturan fuar, her geçen yıl sabırsızlıkla beklenen bir kitap şölenine dönüştü. 28 yıl boyunca İstanbul Sultanahmet Camii avlusunda gerçekleşen organizasyon, İstanbul 2010 Kültür Başkenti Projesi Yürütme Kurulu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’nin talep ve desteği ile Beyazıt Meydanı’na taşındı. O tarihten bu yana fuarlar İBB Kültür A.Ş. ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile gerçekleşiyor.
Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul Beyazıt Meydanı 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı ve Ankara Kocatepe Camii avlusunda düzenleyeceği Türkiye 33. Kitap ve Kültür Günleri Fuarı'nda yazar-yayıncı-okur buluşmaları için Ramazan’la bütünleşen tarihî mekânları değerlendirmeye devam ediyor. Vakıf bu fuarlarla toplumu kitapla buluşturmanın yanı sıra cami avlularını, meydanları ve tarihî alanları kültür merkezi haline dönüştürerek medeniyet algısını geliştirmeyi amaçlıyor. İstanbul Beyazıt Meydanı’nda fuar alanı olarak tasarlanan 2 dev çadır ve Beyazıt Camii yanında bulunan açık hava stantları, kitap dostlarının aradığı esere ulaşabilmek için rahatça gezebilmelerine ve alışveriş yapabilmelerine imkân tanıyor.
BEYAZIT RAMAZAN SOHBETLERİ
İstanbul Beyazıt Meydanı’ndaki fuar alanında kitap satışının yanı sıra imza etkinlikleri de fuar faaliyetleri arasında önemli yer tutuyor. 2011’den bu yana gerçekleşen ve Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin katkılarıyla bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Ramazan Sohbetleri, bu yıl Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde gerçekleşecek.
Fuarın hemen yakınında Ramazan'a özel kurulan Beltur’a ait yiyecek içecek stantları ziyaretçilerin aileleri ile gelip iftarlarını yapabilmelerine imkân sağlayacak. Ayrıca ziyaretçilerin iftariyeliklerini yanlarında getirmeleri halinde hazırlanmış banklarda iftar yapabilecekler. Bunun yanında İBB Kültür A.Ş.’nin Ramazan boyunca konser ve gösteriler için ayrılmış olan sahnesi de fuarı renklendiren diğer unsurlardan olacak.
BEYAZIT ASIRLAR ÖNCESİNDE FUAR MERKEZİYDİ
Onlarca yayınevini ve bu kuruluşlara bağlı yazarları bir araya getiren; her akşam bir kültür, fikir ve sanat insanını konuşmacı olarak ağırlayan fuar, Beyazıt’ın Osmanlı dönemindeki “kitap ve ilim merkezi” olma sıfatını yeniden canlandırıyor ve İstanbul’un en merkezî noktalarından birinde Ramazan’ın kültürel ağırlığını taşıyabilen bir şölene dönüşüyor. Osmanlı döneminde Ramazan aylarında dönemin fuarları sayılabilecek panayırlara ev sahipliği yapan Beyazıt Meydanı, kitap fuarı için tarihî bir fon oluşturuyor. Yakınında bulunan tarihî mekânların da hatırlanmasını ve ziyaret edilmesini sağlayan organizasyon, bu sebeple Tarihî Yarımada kimliği ile bütünleşmiş gelenekli bir faaliyet olarak anılıyor.
Her yıl Ramazan’da yoğun ilgiyle karşılanan fuarlara gelen ziyaretçiler, Türkiye’de basımı gerçekleşen kitapları uygun fiyatlara alma imkânı buluyor. Fuara aşinası olduğumuz ve geniş okuyucu profiline hitap eden birçok yayınevi iştirak edecek. Edebiyat, tarih, kültür, medeniyet, felsefe ve din alanında yaklaşık 50 bin kitabın kitapseverlerle buluştuğu fuarda, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları, İBB Kültür AŞ. Yayınları, IRCICA yayınları, M.Ü. İlahiyat Fakültesi Vakfı ile İSAM Yayınları’ndan çıkan kitaplar da sergilenerek büyük ilgi görüyor. Ayrıca Türk-İslam Sanatlarını yansıtan hediyelik eşyalar da Beyazıt Camii’nin yanında kurulan açık hava stantlarında sergilenecek.
İlk defa 1983 yılında “Dini Yayınlar Kitap Fuarı” olarak başlayan organizasyonun adı 1996 yılından itibaren toplumun her kesimine hitap etmek amacıyla “Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı” olarak değiştirildi. Çeyrek asrını deviren fuara gösterilen yoğun ilgi nedeniyle İstanbul’da 2.800 metrekare kapalı ve soğutmalı 2 çadırda, dışarıda yaklaşık 500 metrekare açık alanda ve Ankara’da 1.500 metrekare kapalı alan stantlarla dolduruluyor. Binlerce okur gece yarısına kadar Beyazıt ve Kocatepe'de kitap şenliğinde buluşmayı bekliyor.
11.00-24.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacak 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nda, yaklaşık olarak Ankara’da 56 stantta 85 yayınevi, İstanbul’da 173 stantta 180 yayınevinin kitapları sergilenecektir. Her yıl olduğu gibi yayınevleri, yüzde 50’ye varan indirimli satışlarla bu yıl da kitap dostlarını sevindirecek.
Bu yıl da fuara özel basılan sürpriz yayınlar okurlara sunulacak.